Pretraži
BMW serije 5 i 7 postaju električni automobili do 2022. godine

BMW serije 5 i 7 postaju električni automobili do 2022. godine

Objavljeno: 22/02/2020 / Autor: Mihael / Foto: BMW

BMW serije 5 i 7 prelaze na struju – Prema pisanju njemačkih medija, neimenovani izvori iz autoindustrije tvrde da BMW-u nije namjera samo preteći tradicionalnog rivala u poslu, Mercedes-Bnez već žele pokazati i Tesli gdje joj je mjesto. Ključ BMW-ove uspješne transformacije u elektrificirani brand leži u tzv. integriranom pristupu. To znači da će se u budućnosti električni modeli BMW-a proizvoditi na istim proizvodnim linijama kao i njihovi benzinski, odnosno dizelski srodnici.

Prvi takav slučaj bit će BMW i4 koji će proizvodne linije dijeliti sa tradicionalnim favoritom u klasi, BMW-om serije 3. Prvi potpuno električni model BMW-a, kompaktni i3 već je u prodaji dobar broj godina. Originalan i pomalo osebujan te svakako drugačiji od bilo čega što BMW inače nudi svojim kupcima, i3 teško da može samostalno stvoriti imidž BMW-a kao etabliranog proizvođača električnih automobila.

  

Vodeći ljudi u BMW-u su se složili da svima omiljeni bavarski proizvođač automobila treba iskoristiti odličnu reputaciju već postojećih serija automobila koju grade već dugi niz godina. Plan je lansirati čak 13 novih električnih BMW-a do 2023. godine a sada se čini da je cijela priča poprimila novu dimenziju jer moćne serije 5 i 7 među prvim prelaze na struju.


BMW serije 5 i 7 prelaze na struju

BMW serije 5 i 7 prelaze na struju

BMW serije 5 i 7 prelaze na struju


 

BMW serije 5 i 7 prelaze na struju

To ne znači da se te neupitne legende njemačke autoindustrije više neće proizvoditi u svojim benzinskim i dizelskim verzijama. Dapače, BMW nije toliko naivan da i počne razmišljati o gašenju serija na kojima je praktički izgradio svoje ime. Plan je proširiti proizvodnju i ponudu postojećih serija 5 i 7 sa novim potpuno električnim verzijama kako bi se zadržalo najbolje od dvaju svjetova.

Koristeći uhodanost i popularnost postojećih modela, BMW je procijenio da će najmanje „šokirati“ svoje kupce ako im ponudi njihove omiljene modele samo sa novim i osuvremenjenim pogonskim sklopovljem. Za one najtvrdokornije i nespremne na prelazak na struju, BMW će još dugi niz godina u ponudi imati voljene benzince i svestrane dizelaše.

O njihovoj isplativosti dugoročno sudit će naravno tržište te ponuda i potražnja. Električne verzije serije 5 i 7 na tržištu možemo očekivati već 2022. godine a do 2025. godine bi čak trećina BMW-ovih automobila trebala biti elektrificirana. Za sada nema riječi o tome kakve bismo performanse mogli očekivati od električnih serija 5 i 7, ali ako uzmemo u obzir da će im glavna konkurencija biti Tesla Model S i Porshce Taycan, za pretpostaviti je da će električne verzije serija 5 i 7 možda biti i brže od svojih benzinskih pandana.


Pogledaj galeriju


BMW serije 5 i 7 prelaze na struju

Povratak na vrhpointer
Zatvori X