Pretraži
BMW serije 3 vs Tenk Leopard 2A4 – pogodite tko je izvukao deblji kraj

BMW serije 3 vs Tenk Leopard 2A4 – pogodite tko je izvukao deblji kraj

Objavljeno: 22/03/2019 / Autor: Mihael / Foto: Screenshot / wikimedia.org

Internetom se širi jedan video uradak poput šumskog požara, a prikazuje dva klasika njemačke industrijske moći i inženjerske virtuoznosti u pomalo nepravednom okršaju. Borbeni tenk Leopard 2A4 juriša makadamskim putem prema parkiranom BMW-u serije 3 iz 1990. godina, točnije generacije E36.

Mislimo da je ova generacija popularne trice odabrana zbog povoljnog omjera cijene i dobivenog lima pod pravom značkom. Novije generacije trice ne bi se provele ništa bolje unatoč boljim ocjenama na NCAP crash testovima. Za ovaj crash test ne postoji dovoljan broj zvjezdica koji bi osigurao preživljavanje automobila, a kamo li ičega što se nalazi u njemu.

Doslovno tenkovski motor oznake MTU MB 873 sa 1,500 KS omogućuje Leopardu od 60-ak tona postizanje brzine od oko 70 km/h. U jurišnoj brzini tenk se približava BMW-u a u trenutku udara, automobil se pretvara u hrpu zgužvanog lima i letećih šrapnela. Leopard pomalo graciozno poskakuje u tom trenutku te nastavlja dalje bez imalo zadrške.


Leo 2A4 vs E36

Leo 2A4 vs E36

Leo 2A4 vs E36


Cijela ova scena odigrala se na SETC međunarodnom prvenstvu tenkovskih posada i njihovih oklopnih igračaka. Prvenstvo se odvija od 2016. godine, u Njemačkoj pod pokroviteljstvom američke i njemačke vojske. Točna godina ove snimke nije nam poznata. U pravilu na ovom natjecanju sudjeluju tenkovi iz zemalja članica NATO saveza, a cijelo prvanstvo je svojevrstan odgovor Amerike i Europe na ruski tenkovski biatlon koji ima neštu dulju tradiciju.

Gaženje automobila i sličnih „prepreka“ nije jedina stvar u kojoj tenkovske ekipe mjere svoje vještine i snagu. Tu su još brojna natjecanja u gađanju, manevriranju tenkovima, bez da se gazi preko prepreka, testovi brzine, prolaženja kroz težak teren itd.

Već redoviti sudionici u ovom natjecanju su vojnici iz Austrije, Poljske, Švedske i Njemačke koji voze razne verzije njemačkog Leoparda 2. Pored njih tu su i neizostavni Amerikanci, zatim Britanci, Francuzi i Ukrajinci koji koriste svoje M1A2 Abramse, Challengere 2, Leclerce i T-84. Od svih tenkova, jedino je Ukrajinski T-84 zapravo tipičan „ruski“ tenk koji se po svojem dizajnu i konstrukciji malo značajnije razlikuje od zapadnjaka.


Pogledaj galeriju


Leo 2A4 vs E36

Povratak na vrhpointer
Zatvori X