Pretraži
BMW se neće (još) pridružiti Mercedesovoj i Audijevoj  općoj elektrifikaciji. Zasad inzistira na daljem razvoju benzinaca…

BMW se neće (još) pridružiti Mercedesovoj i Audijevoj općoj elektrifikaciji. Zasad inzistira na daljem razvoju benzinaca…

Objavljeno: 23/09/2019 / Autor: Petar Bondek / Photo: Audi AG, Daimler AG, BMW AG

Daimler (čitaj Mercedes-Benz) nema u vidu razvoj benzinskih motora, te se priključuje Audiju u općoj elektrifikaciji. BMW zasad inzistira na daljem razvoju benzinaca…Tko od njih ima bolju kristalnu kuglu?

 

Srednja struja je najbolja struja?

Što se više bližimo eri opće elektrifikacije, to se pojavljuje više pitanja. Da li je struja stvarno najbolji izbor? Da li će sama (previsoka) cijena proizvodnje ograničiti broj električnih automobila na cestama? Da li ima dovoljno punionica u EU? Da li je benzin rekao svoje?

Svako pitanje povlači u sukob skupine koje ne dijele isto mišljenje, no i samo postojanje dvije skupine predstavlja problem za one sklone općoj elektrifikaciji.

Markus Schaefer, glavni Daimlerov R&D stručnjak je nedavno izjavio da Mercedes-Benz ne misli više razvijati benzinske motore i da se u potpunosti bacaju na razvoj baterija i elektromotora. Izgleda da nitko nije previše siguran u budućnost u kojoj ćemo se isključivo oslanjati na struju – unatoč Schaeferovim tvrdnjama Mercedes ipak razvija novu generaciju benzinskih motora za buduću S i E klasu, također i novi SUV. Pričaj jedno, radi drugo? Ne bi bilo prvi put!

 

“Strah od autonomije” je stvaran. Što dalje?

Što je razlog takvom strahu? Razloga ima podosta – od izuzetno visoke cijene proizvodnje e-automobila, preko vrlo ograničenih sirovina za izradu baterija…popis je poduži. Do 2028. se u svijetu očekuje oko 100 milijuna EV, a punionice su u debelom minusu što se tiče brojnosti. Tu se razvio i novi pojam – “strah od autonomije” tj. neugodnost izazvana prevelikom udaljenošću od stanica za punjenje. Tesla u EU ima oko 400 Supercharger stanica s oko 3.200 priključaka za punjenje, no Europska Komisija planira krenuti u Blitzkrieg -s nevjerojatnih milijun stanica za punjenje! Rat Tesle i Ionityja traje, no sad već možete napuniti 80% baterija svog strujića za nekih 15 minuta. Naplata? Ionity će Vam uzeti 8€ po punjenju, neovisno o trajanju.

BMW računa da tih milijun stanica još nije prošlo ni dizanje ruku u Bruxellesu i zna da svugdje nedostaje stanica, pa se drži plana B-dobrog starog benzina! Njima vrlo bitna tržišta (Bliski istok, Rusija i Kina) još nisu dovoljno pokrivena punionicama, pa računaju na još najmanje 20 godina proizvodnje benzinaca. VW također ima srednju struju – tvrde da će posljednja platforma dizajnirana za benzinske motore sići  s proizvodne trake 2026. – što znači eksploataciju do najmanje 2036. !

 

Da, ukoliko ste mislili da će era e-automobila doći brzinom munje – razmislite ponovno!

 

Pogledaj galeriju

Povratak na vrhpointer
Zatvori X