Pretraži
BMW-ov zračni tunel se, osim za automobile, koristi i za sanjkanje. No, dobro, malo smo pretjerali, ali u njemu doista testiraju sanjke i sportsku opremu

BMW-ov zračni tunel se, osim za automobile, koristi i za sanjkanje. No, dobro, malo smo pretjerali, ali u njemu doista testiraju sanjke i sportsku opremu

Objavljeno: 10/01/2018 / Autor: Vozim HR / Foto: BMW

Njemački sportski savez zadužen za bob i sanjkanje (BSD) koristi BMW-ov zračni tunel kako bi optimizirao izgled sanjki, položaj vozača i oblik zaštitne opreme, a sve to kako bi potencijalno dobio ključne sekunde ubrzanja prije početka olimpijske sezone.

Početkom siječnja, svjetska prvakinja u sanjkanju, Jacqueline Lölling, pobjednica sanjkaškog kupa, Tina Hermann i trener Jens Müller posjetili su ponovno aerodinamički testni centar BMW grupe.

Bio je to važan sastanak s obzirom na Olimpijske igre u Pyeongchangu u Južnoj Koreji, koje se održavaju u veljači ove godine, budući da zračni tunel tehnološkog partnera BMW-a igra ključnu ulogu u razvoju sportske opreme i optimiziranju položaja vožnje.


BMW-ov zračni tunel


Müller je opisao ovaj intenzivni proces kao jedan od iznimne važnost za daljnji napredak u ovoj sportskoj disciplini: “Razvijamo i implementiramo ideje tijekom i neposredno nakon sezone. Nakon toga slijedi inicijalno testiranje u zračnom tunelu, kako bismo provjerili ide li razvoj u pravom smjeru. U razdoblju koje slijedi prije sljedećeg testiranja u zračnom tunelu, ponovno dorađujemo određene aspekte. A taj princip rada uspijevamo provoditi zahvaljujući mogućnosti koju nam pruža BMW”.

Na čemu se točno radi, nitko ne želi odgovoriti, budući da je riječ o tajni za koju, naravno, ne žele da sazna njihova konkurencija. No, vrše se sva potrebna testiranja kako bi se optimizirala aerodinamika.

Jacqueline Lölling je komentirala da testiraju promjene materijala i da žele optimizirati položaj vožnje.


BMW-ov zračni tunel


“Važno je da dobijemo povratne informacije o tome na čemu možemo raditi i što nam može pružiti dodatnu stotinku sekunde ili više prije olimpijske sezone. Iznimno smo zahvalni BMW-u što nam je omogućio testiranja ovdje. To je vrlo važan dio našeg sporta, u kojem ja svaka stotinka sekunde značajna”, dodala je Lölling.


Pogledaj galeriju

Suradnja na zračnom tunelu ukazuje na dugogodišnje tehnološko partnerstvo BMW-a i BSD-a, koje je puno više od običnog sponzorskog odnosa.

“Naravno da smo kao jedna ekipa. Tijekom vremena smo se bolje upoznali i svatko razumije onog drugoga. BMW-ovi inženjeri i njihove obitelji bodre nas na natjecanjima te nam čak daju savjete u vezi položaja u vožnji. Kao obitelj”, zaključila je Hermann.


Povratak na vrhpointer
Zatvori X