Pretraži
BMW opoziva sve hibridne modele zbog opasnosti zapaljenja baterije

BMW opoziva sve hibridne modele zbog opasnosti zapaljenja baterije

Objavljeno: 17/10/2020 / Autor: Tin / Foto: BMW

BMW opoziva sve hibridne modele – BMW-ovi inženjeri su pronašli tvorničku grešku u baterijama koje se ugrađuju u sva hibridna vozila ove marke. Naime, bavarski proizvođač koristi baterije švedske tvrtke Northvolt, a u njima su pronađene nepoznate čestice koje bi mogle prouzročiti samozapaljenje baterija.

Stoga BMW nije imao izbor nego opozvati sve hibridne automobile koji su proizvedeni između 20. siječnja i 18. rujna ove godine. Među te modele spadaju hibridi Serije 3, Serije 5 i Serije 7, modeli i8, X1, X2, X3 i X5 te čak Mini Countryman PHEV.


BMW opoziva sve hibridne modele


BMW opoziva sve hibridne modele

Procjenjuje se da je u tom periodu proizvedeno oko 27 tisuća automobila, a oko tri tisuće je već isporučeno kupcima. Stoga će svaki od vlasnika BMW-ovih hibrida, proizvedenih u tome periodu, dobiti poziv od ovlaštenog servisa gdje će im se baterija promijeniti na trošak proizvođača.

BMW u priopćenju za medije iznosi da je ovaj potez u preventivne svrhe jer do sada nije zabilježen niti jedan slučaj samozapaljenja baterije. „Interna analiza je pokazala da su u vrlo rijetkim slučajevima čestice mogle ući u bateriju tijekom procesa proizvodnje. Kad se baterija potpuno napuni, to može dovesti do kratkog spoja unutar ćelija baterije, što može dovesti do požara“, napisao je BMW u priopćenju.No ovo nije prvi put da bavarski proizvođač ima problema s plug-in hibridima. Naime, svi navedeni modeli su već bili opozivani početkom ove godine zbog mogućih ostataka elektroda od varenja koje su „zalutale“ u bateriju. Prijašnji opoziv je u potpunosti obavljen, a popravci novog opoziva bi trebali započeti od kraja listopada.

Ford je također imao sličnih problema s plug-in hibridnom verzijom Kuge. Sredinom ove godine je opozvano oko 27 tisuća novih automobila jer su zabilježena četiri slučaja u kojima se baterija u Kugi samozapalila.

Nije poznato je li ovdje bila riječ o istome proizvođaču baterija, ali je Ford upozorio vlasnike Kuga da ne koriste potpuno električni pogon. Normalno je da svaka od takvih vijesti potrese vlasnike opozvanih automobila, ali Ford im je stoga ponudio besplatno održavanje i servisiranje te kupon od 500 funti za gorivo.


Pogledaj galeriju


BMW opoziva sve hibridne modele

Povratak na vrhpointer
Zatvori X