Pretraži
BMW M8 Competition vs Mercedes-AMG A45 S: je li brži najvrući kompakt ili superkupe?

BMW M8 Competition vs Mercedes-AMG A45 S: je li brži najvrući kompakt ili superkupe?

Objavljeno: 20/06/2020 / Autor: Mihael / Foto: Screenshot / BMW / Mercedes

BMW M8 vs Mercedes A45 S – David protiv Golijata u automobilskom svijetu može se režirati na tisuću načina i nikada neće biti dosadan ogled. Makar i da uzmete najnoviji hiperautomobil od više milijuna Eura protiv izraubanog kompakta starog 10 ili više godina, moglo bi se postaviti priču u specifičnim i zanimljivim uvjetima gdje bi ogled takvog, inače neravnopravnog dvojca, mogao biti napeta situacija neizvjesnog ishoda.

Ekipa sa Carwowa je odlučila uloge Davida i Golijata podijeliti između vječnih rivala, Mercedesa u BMW-a. Umjesto klasičnih izjednačenih duela poput onoga između BMW-a serije 5 i Mercedesa E klase, odlučili su se začiniti stvari stavivši na suprotne strane automobile potpuno različitih klasa, ali zapravo prilično slične filozofije. Barem ako pod filozofijom smatramo brzinu i dominaciju u vlastitoj klasi.

Šampion nabrijanih gradskih kompakata sa tvorničkim potpisom iz Mercedes-AMG ogranka je svakako A klasa u svojoj najekstremnijoj formi. To je A45 S AMG, automobil sa serijski najsnažnijim četverocilindarskim motorom do sada. Iz svog 2.0-litrenog četverocilindraša izvlači brutalnih 421 KS i čak 500 Nm okretnog momenta. Snagu prenosi na sve kotače putem 8-brzinskog automatika. Dovoljno za 3.9 sekundi do 100 km/h uz najveću brzinu od 270 km/h.

Na drugoj strani teškaškog ringa našao se BMW M8 Competition, ponajbolji u klasi sportskih superkupea. Dok su brojke koje isporučuje kompaktni Mercedes izuzetno impresivne, M8 Competition je na nekoj sasvim višoj razini. Njegov 4.4-litreni biturbo V8 istiskuje moćnih 625 KS uz 750 Nm okretnog momenta.


BMW M8 vs Mercedes A45 S

BMW M8 vs Mercedes A45 S

BMW M8 vs Mercedes A45 S


 

BMW M8 vs Mercedes A45 S

Izravno suprotstaviti ova dva automobila može izgledati pomalo jednostrano, ali uz prave postavke, situacija se može lako začiniti. Standardna isporuka snage kod M8 Competitiona ide na sve kotače ali zahvaljujući pametnom prijenosu, veliki BMW ima opciju potpunog isključenja prednje osovine u smislu pogona a sve u ime BMW-ove tradicije sa stražnjim pogonom.

Osim zadovoljavanja tradicionalnih prohtjeva, selektivni pogon M8-ice odlično odgovara potrebama izjednačavanja utrke ubrzanja između ovog BMW-a i kompaktnog nabrijanog Mercedesa. Ostavivši samo stražnji pogon kao aktivan kod BMW-a, ekipa sa Carwowa je dala ozbiljnu prednost A45 S AMG-u. To se vidjelo odmah i u tako postavljenoj utrci gdje se mali Mercedes jednostvano katapultirao s mjesta ne dajući šansu BMW-u da ga sustigne na 402 metra.

Sljedeća utrka, bila je povratak u stvarnost za Mercedes-AMG A45 S kada je na BMW-u uključen pogon na sve kotače. Ishod ne moramo niti spominjati jer ovaj put BMW nije imao nikakvih problema s prijenosom snage na podlogu.


Pogledaj galeriju


BMW M8 vs Mercedes A45 S

Povratak na vrhpointer
Zatvori X