Pretraži
BMW M5 Competition zapravo raspolaže sa skoro 700 KS? Tko je tu lud?

BMW M5 Competition zapravo raspolaže sa skoro 700 KS? Tko je tu lud?

Objavljeno: 15/05/2019 / Autor: Petar Bondek / Photo: BMW AG

Za svakog normalnog smrtnika koji ne plaća režije vožnjom sportskih automobila, obični M5 je sa 600 KS zapravo legalna cestovna F1. Njegova Competition izvedenica je priča za sebe – 625 KS i 750 Nm su područje superautomobila, no gdje smjestiti tu ultimativnu njemačku limuzinu sa njenom STVARNOM konjažom?

Po mjerenjima najpoznatijeg američkog auto-magazina Bismarck na četiri kotača raspolaže sa skoro 700 KS na dinamometru! Da, nije da mu po tvorničkim specifikacijama nedostaje snage, tih 80-ak KS je obično pušteno tunerima na volju, a ne jednostavno zanijekano od strane proizvođača.

U konjaži su kratke noge

Da, nije tajna da su često automobili znatno snažniji no što se to deklarira (sjetite se samo magičnih japanskih 280 KS), no u današnjem svijetu okrutnih reklamnih Star Warsa je pomalo čudno ne pohvaliti se takvom snagom. Po tvorničkim podacima M5 Competition ubrzava do 100 km/h za 3,3 s, no ispalo je da je zapravo nekoliko desetinki brži od toga. Nije loše za čudovište od skoro dvije tone, u svakom slučaju!

Još fascinantniji podatak je da deklarirana najveća snaga dolazi na 6.000 o/min., što znači da M5 Competition ima još slobodnih 1.200 o/min za igranje, no očigledno je i ovo previše. Da, ima skoro identično ubrzanje kao Dodge Challenger Hellcat s 800 KS, iako ima 2,2 litre obujma manje ( pustimo sad biturbo). Gdje bi mu bio kraj da je s težinom na razini E34 M5 (1,7 t)? Nema veze, i ovako je prebrz za trajnije zadržavanje vozačke dozvole…

 

Pogledaj galeriju

 

Povratak na vrhpointer
Zatvori X