Pretraži
BMW M3 Touring – san svakog obiteljskog oktanoljupca.

BMW M3 Touring – san svakog obiteljskog oktanoljupca.

Objavljeno: 22/03/2020 / Autor: Mihael / Foto: YouTube

BMW M3 Touring – Popularni BMW M3 nažalost nikada nije doživio praktičnu proizvodnu verziju, ono što bismo zvali karavanom odnosno Touringom u BMW-ovom riječniku. Entuzijasti i oktanoljupci to teško mogu shvatiti jer ima nešto posebno u sportskom karavanu. Ipak, čini se da takvih nema mnogo jer BMW-ov Motorsposrt odjel nikada i nikako nije uspio pronaći financijsku opravdanost da bi proizveli M3 Touring.

Za one željne superbrzog BMW-a u karavanskoj izvedbi postoji rješenje, zove se Alpina međutim to je sada jedna posebna priča. Želite li ostati bliže u srcu „pravom“ BMW-u, jedina opcija za to vam je da zaprljate vlastite ruke pa neku postojeću karavansku verziju popularne 3-ice pretvorite u nešto nalik M3 Touringu.

  

Takvog posla se primio i vlasnik ovog automobila na slikama. Dok bi kao dobra osnova poslužio 340i koji osim stražnjeg ogona može imati i xDrive verziju, ovaj čovjek se odlučio krenuti od nešto skromnijeg dizelaša i to 320d Touringa. Dizelski agregat ipak nije zadugo ostao ispod haube pa ga je ovaj Nizozemac zamijenio S55 motorom. Da, to je onaj što nalazimo u pravoj M3-ici.


BMW F81 M3 Touring

BMW F81 M3 Touring

BMW F81 M3 Touring


 

BMW M3 Touring

Šest cilindara, dva turbopunjača, tri litre zapremine, to je receptura za punokrvni Motorsport serije 3. Preneseno u brojke to bi izgledalo ovako – 450 KS i 550 Nm okretnog momenta. Ali to nije bilo dovoljno ovom karavanoljupcu pa je posegnuo za tuning paketom Stage 2 koji uključuje mapiranje čipa i novu Eventuri usisnu granu. Rezultat je ugodnih 530 KS što ovaj M3 Touring čini snažnijim i od serijskog prvaka, M3 CS-a.

Usporedbe radi, M3 CS ima 460 KS i 600 Nm pa do 100 km/h stiže za 3.9 sekundi uz najveću brzinu od 280 km/h. Performanse za ovog unikatnog M3 Touringa nisu poznate ali ne sumnjamo da 530 KS čini osjetnu razliku u odnosu na bilo kakve serijske inačice.


Pogledaj galeriju


BMW M3 Touring

Povratak na vrhpointer
Zatvori X