Pretraži
BMW je u 2019-oj prodao čak 136,000 M modela. Dođe vam da se zapitate…kako baš niti jedan kod mene nije završio ?

BMW je u 2019-oj prodao čak 136,000 M modela. Dođe vam da se zapitate…kako baš niti jedan kod mene nije završio ?

Objavljeno: 19/01/2020 / Autor: Mihael / Foto: BMW

BMW Motorsport rekordna prodaja – Prošla 2019. godina je bila izuzetno dobra za legendarni BMW-ov Motorsport odjel. Prodaja im je išla, reklo bi se kao da su dijelili automobile, a znamo da M-ovi baš i nisu najjeftiniji modeli u ponudi. Broj prodanih automobila im je skočio za značajnih 32.2% na gotovo 136,000, točnije 135,829. Time je Motorsport odjel postavio novi rekord kao dio BMW cjeline.

Uspjeh unutar moćne grupacije je izuzetna stvar ali još je slađi ako se usput potuče i jedan od glavnih protivnika i konkurenata, Mercedesov AMG odjel. Oni su naime prodali „samo“ 132,136 automobila. Istražimo li brojke malo dublje, doći ćemo i do prodajnih rezultata drugih marki automobila, koje u BMW-ovom Motorsportu očito ne smatraju konkurentima.

  

Riječ je naime o slabo poznatoj tvrtki iz Stuttgarta, možda ste čuli za njih, zovu se Porsche. Prošle godine su prodali skromnih 280,000 automobila a ponajbolji poznavatelji autoindustrije znaju da proizvode samo i isključivo sportske automobile. Gledano u usporedbi sa „marginalnim“ proizvođačem sportskih automobila poput Porschea, očigledno je da BMW Motorsport svoje podatke o najprodavanijim sportskim automobilima tumači da tako kažemo na kreativan način.


BMW Motorsport rekordna prodaja

BMW Motorsport rekordna prodaja

BMW Motorsport rekordna prodaja


 

BMW Motorsport rekordna prodaja

Šef BMW Motorsporta, Markus Flasch pohvalio je svoju ekipu ovim riječima – „Vrlo smo ponosni što smo uspjeli uzeti tržišno vodstvo u segmentu automobila visokih performansi prvi puta u gotovo 50 godina povijesti kompanije.“ Prema njegovim riječima ispada da Porsche prodaje automobile slabih performansi ili je matematika BMW-a drugačija pa je 136,000 veći broj od 280,000.

U svakom slučaju nam je drago zbog BMW-ovog uspjeha, još samo da sami sebi ne mažu oči. Tržišno gledano, najjače tržište BMW Motorsporta jest ono u Sjedinjenim Američkim Državama. Tamo im se prodalo 44,442. Na drugom mjestu je Njemačka sa 26,110 automobila dok je treće mjesto pripalo Velikoj Britaniji čiji građani su kupili 17,688 automobila sa slavnom M oznakom. Zanimljiv je podatak da kod dobrostojećih Švicaraca Motorsport automobili uzimaju velikih 22% od ukupnog broja prodanih BMW-a u toj planinskoj zemlji.

BMW 2020. godinu započinje na izuzetno jakim i zdravim prodajnim rezultatima, a ove godine ih očekuje pregršt automobila visokih performansi poput novih X3 M, X4 M, X5 M i X6 M sportsko urbanih terenaca kojima se priključuje i M8 Gran Coupe te M2 CS. Najvruća tema su ipak nadoilazeći M3 i M4 nove generacije koje možemo očekivati kasnije ove godine. Navodno će imati i preko 510 KS!BMW Motorsport rekordna prodaja

Povratak na vrhpointer
Zatvori X