Pretraži
BMW je napokon javnosti predstavio svoju tehnologiju samovoznih automobila

BMW je napokon javnosti predstavio svoju tehnologiju samovoznih automobila

Objavljeno: 23/12/2018 / Autor: Mihael /

BMW je objavio da je tehnologija tzv. četvrtog i petog stupnja autonomnosti već u odmakloj fazi dok tehnologiju trećeg stupnja već praktično testiraju na testnom primjerku limuzinske serije 7. Nažalost tu tehnologiju nećemo vidjeti na luksuznoj sedmici jer je ona rzervirana i namjienjena za crossover SUV oznake iNext koji BMW planira predstvaiti u tržišnoj formi 2021. godine.

Iako većina proizvođača u autoindustriji smatra da su četvrta i peta razina autonomnosti još daleko od faze praktične primjene u prometu, dobrim dijelo zbog nepostojanja pravnog okvira koji bi regulirao takvu vrstu prometa, BMW intenzivno radi na razvoju te tehnologije.

BMW tehnologiju četvrtog stupnja autonomnosti objašnjava kao mogućnost da vozač ne mora obraćati pozornost na vožnju te čak može i napustiti vozačko sjedalo ili zaspati. Automobil sa ovim stupnjem tehnologije može se samostalno voziti samo u definiranim područjima ili uvjetima zastoja u prometu gdje zahvaljujući maloj brzini i velikoj gustoći prometa oko sebe ima druga vozila kao referencu za kretanje.


BMW sustavi samovoznosti

BMW sustavi samovoznosti

BMW sustavi samovoznosti


Peti stupanj autonomnosti vozila podrazumijeva praktički potpunu autonomnosti, gdje vozač nije više uopće potreban za volanom jer vozilo može samostalno i bez intervencije čovjeka odraditi čitavu vožnju, neovisno o lokaciji i uvjetima u prometu. Neki ovaj najviši stupanj autonomnosti identificiraju sa pojmom „opcijskog volana“ jer autu da bi se sam vozio, volan dakako nije potreban.

Za razliku od nekih postojćih sustava za autonomnu vožnju, testni BMW serije 7 ima veliki broj vanjskih senzora. Na sebi ima pet tzv. lidara (sustava koji mjere udaljenost pomoću laserskog snopa), svaki na jednom uglu automobila te jedan na sredini prednjeg dijela. Ova sedmica također je opremljena i sa radarskim sustavom koji se nalazi na stražnjem dijelu automobila koji služia za mjerenje udaljenosti i detekciju na većoj udaljenosti.

Pored ovih dvaju sustava, tu nalazimo i osam kamera marke Mobileye. Ova sila senzora i kamera podržana je od strane napredne elektronike i kompjutera koji se nalaze u prtljažniku testne sedmice.


Pogledaj galeriju


BMW sustavi samovoznosti

Povratak na vrhpointer
Zatvori X