Pretraži
BMW i4 ozbiljno testiraju u zimskim uvjetima za okršaj sa Tesla Modelom 3

BMW i4 ozbiljno testiraju u zimskim uvjetima za okršaj sa Tesla Modelom 3

Objavljeno: 06/02/2019 / Autor: Mihael / Foto: Spyshots

Glavni njemački konkurent i izazivač samoproglašenog američkog šampiona među kompaktnim električnim limuzinama na intenzivnim je treninzima u zimskom režimu. Poput Rockya Balboae u pripremama za povijesni okršaj protiv steroidima napucanog Ivana Drage, džogira nepoznatim snježnim prostranstvima.

Pripreme su sve intenzivnije, a bavarskog junaka možemo očekivati pod svjetlima reflektora u finalnoj formi negdje tokom 2021. godine. BMW i4 dio je BMW-ovog „masterplana“ u izlasku na sve usijanije tržište električnih automobila koji više ne predstavljaju egzotična prometala sa svrhom demonstracije tehnološke moći, nego stvarna vozila koja će svakodnevno služiti svojim vlasnicima poput njihovih benzinskih i dizelskih prethodnika.

Četverovratni kupe limuzinskih odlika, uočen je u skandinavskim predjelima a otkriva jasnu poveznicu u konceptu i dizajnu sa najnovijom generacijom zlatnog standarda među kompaktnim limuzinama, BMW-ovom serijom 3. Ujedno će i4 dijeliti puno dizajnerskih rješenja sa nadolazećom Gran Coupe verzijom serije 4.


BMW i4

BMW i4

BMW i4


Uspoređujući ga sa postojećom serijom 4, nije teško primjetiti da se radi o automobilu koji je povišen u svakom smislu. Ovjes mu je vidno podignut u odnosui na standardnu četvorku, a i cijela karoserija je viša jer ovaj automobil u donjem dijelu trupa skriva pozamašan set akumulatorskih baterija koje mu trebaju osigurati i više nego  konkurentan domet sa jednim punjenjem.

Osim cjelokupnog stava i forme, da se radi o električnom automobilu otkrivaju nam lažni auspusi, zatvoreni usisi za zrak, inače potrebni kod benzinaca i dizelaša, a za one manje uvježbanog oka tu su zakonski obvezne naljepnice koje crno na bijelo glase – „električno testno vozilo“.

BMW-ov intenzivan razvoj cijele nove linije električnih automobila sa pomalo isfuranom oznakom „i“ na početku modela potaknut je ponajviše EU normama postavljenima za proizvođače automobila. Od njih se očekuje da do 2030. godine prosječna emisija štetnih plinova njihovog voznog parka bude za 35% snižena. Postići takvo nešto se ne može mazanjem očiju sa „start-stop“ trikovima, već je jedino rješenje masovna proizvodnja električnih automobila koji imaju nultu stopu štetnih ispuha.


Pogledaj galeriju


BMW i4

Povratak na vrhpointer
Zatvori X