Pretraži
BMW ETA 02 je dokaz da retro dizajn doista može biti fora

BMW ETA 02 je dokaz da retro dizajn doista može biti fora

Objavljeno: 08/01/2019 / Autor: Mihael / Foto: Everytimer Automobile

BMW ETA 02 Cabrio je projekt kojeg je iznjedrila njemačka kompanija „funky“ imena Everytimer Automobile. Očito je da su ljubitelji klasičnog i prepoznatljivog BMW-ovog dizajna iz 1970-ih godina. Inspiracija za njihov ETA 02 model je neupitno bio legendarni i kompaktni BMW 2002.

Pretpostavljamo da je lako moguće ukoliko ste pravi čistunac da na ovaj zanimljivi retro BMW nećete na prvu gledati sa instantnim oduševljenjem. Poznamo i sami taj osjećaj kada vidite nešto novo što nedvojbeno podsjeća i koristi imidž vama ljubljenog i možda najdražeg automobila.

Nama je Everytimerov mali kabrio BMW doista zanimljiv spoj suvremenog i retro izgleda. Ovisno o kutu iz kojeg ga promatrate, vjerotajtno će vam izgledati odlično ili pak neobično, a nekada čak možda i nezgrapno.

Silueta koja rekli bismo najviše upada u oči te dokazuje da spoj suvremenog i retro dizajna nije najlakše spojiv jes ako ETA 02 promatramo iz profila.


BMW ETA 02 kabrio za nostalgičare

BMW ETA 02 kabrio za nostalgičare

BMW ETA 02 kabrio za nostalgičare


Tom prilikom do izražaja dolazi neobično bucmasti izgled ovog simpatičnog BMW-a. Možda je to baš i bila namjera ekipe iz Everytimer Automobilea, iako nismo sasvim uvjereni da takav izgled nije bio dijelom i neizbježan. Razlog leži u onome što se nalazi ispod simpatične retro karoserije.

Razumljivo je da kada idete raditi ovakav retro model, radite samo na pozamašnom redizajnu, a za srce i kostur najlogičnije je a i najlakše koristiti donora u formi postojećeg automobila. U ovom slučaju riječ je o suvremenom BMW-u 135i kabrio sa popularnim šestakom zapremine 3.0 litre.

Već i ptice na grani znaju da automobili iz godine u godinu postaju sve veći i teži. Gledajući simpatični ETA 02 iz profila, vidimo što se dogodi kada dobro poznati dizajn od prije preko 40 godina uklopite sa suvremenim kosturom. Neke proporcije će htjeli mi to ili ne postati oku neobične.

Unatoč tome, BMW ETA 02 Cabrio smatramo vrlo simpatičnim i uspješnim dizajnerskim rješenjem koje ima sve pozitivne odlike klasične 2002-ke malo navučene na bucmasti kostur automobila iz 21. stoljeća. Voljeli bismo da su u Everytimeru posvetili više vremena kako da i unutrašnjost kabine više prilagode ovom retro duhu.

Što se voznih osobina tiče, tu nema dileme da se radi o zabavnom automobilu jer 135i možda nema mrki pogled „kamatarke“ ali zato ima dušu anđela i reflekse najboljeg olimpijskog atletičara. To potvrđuje i 300-tinjak KS ispod haube sa odlikaškim ubrzanjem od 5 sekundi do prve tri znamenke.


Pogledaj galeriju


BMW ETA 02 kabrio za nostalgičare

Povratak na vrhpointer
Zatvori X