Pretraži
BMW elektrifikacija uskoro na tržište izbacuje BMW M140e sa 400 KS!

BMW elektrifikacija uskoro na tržište izbacuje BMW M140e sa 400 KS!

Objavljeno: 11/08/2019 / Autor: Mihael / Foto: BMW

BMW M140e : Možda niti ne razmišljate o tome, ali na snazi je veliki elektrifikacijski val unutar BMW-a. Vodstvo BMW-a je toliko usmjereno na elektrifikaciju automobila da je nedavno smijenjen i generalni direktor BMW-a koji nije uspijevao ostvariti zadane ciljeve. Prvi značajniji cilj kojeg bi osvježeno vodstvo trebalo realizirati jest proizvodnja konkretnog automobila.

Nova serija 1 sa dominantnim prednjim pogonom, potpuno atipičnim za bavarskog velikana, dobit će i svoju krunsku verziju u formi hibridnog M140e modela. Automobil kao takav bi trebao dobiti 2.0-litreni turbo motor sa četiri cilindra uparen sa električnim motorom snage 35 kWh uz ukupnu snagu od otprilike 400 KS. Domet automobila na samostalan električni pogon bi trebao biti u rasponu od 80 do 120 kilometara.

Izuzev konkretnih automobila od kojih M140e definitivno ne bi trebao biti jedini u dolasku, a možemo ga očekivati već 2020. godine, BMW intenzivno radi i na novim tehnologijama od kojih će koristi najviše imati njihovi budući automobili, odnosno njihovi vlasnici. Najznačajnija tehnologija koju BMW razvija jest ona sa 800V punjenjem automobila.


BMW M140e

BMW M140e

BMW M140e


U tu svrhu razvijaju nove tzv. superkondenzatore koji će moći podnijeti intenzivna visokonaponska pražnjenja, ekstremne promjene u temperaturi na koju je tehnolgija električnih automobila uobičajeno osjetljiva te uzastopna punjenja visoke pod nabijenim superpunjačima.

Ostali napisi vezani za nove modele BMW-a dolaze u vezi velikih SUV-ova, što nas i ne iznenađuje s obzirom na trendove u autoindustriji. Radi se o dugo iščekivanom modelu X8 koji bi trebao predstavljati nešto elegantniju uzdanicu BMW-a pored golmaznog X7. Najbolji dio u toj priči jest M verzija tog automobila koju možemo očekivati 2022. godine.

Pokažu li se ove informacije točnima, X8 M bi vrlo vjerojatno trebao dobiti i plug in hibridni sustav pogona okrunjen V8 motorom i potpomognut električnim motorom. Ukupna snaga ovog pozamašnog vozila bi se trebala kretati u području od oko 750 KS koje će pak najvjerojatnije moći isporučivati prema želji i naredbi vozača i samo na stražnju osovinu, sve kako bi se povećao i vozački element ovog SUV-a.


Pogledaj galeriju


BMW M140e

Povratak na vrhpointer
Zatvori X