Pretraži
Benzinci i dizelaši se u Velikoj Britaniji više neće prodavati od 2040. godine

Benzinci i dizelaši se u Velikoj Britaniji više neće prodavati od 2040. godine

Objavljeno: 30/07/2017 / Autor: Vozim HR / Foto: MINI

Benzinci i dizelaši se u Velikoj Britaniji više neće prodavati, kao novi automobili, od 2040. godine, najavio je jučer britanski ministar za zaštitu okoliša, Michael Gove. Ta odluka predstavlja dio dugoročnih mjera za smanjenje onečišćenja i smanjenje opasnih razina štetnih čestica koje se šire emisijama štetnih plinova.

Naime, plan za poboljšanje kvalitete zraka u Ujedinjenom Kraljevstvu učinit će obaveznom elektrifikaciju svih novih modela, a moguće je da će otići i toliko daleko da će u potpunosti zabraniti motore s unutarnjim izgaranjem, što znači da će se i plug-in hibridni automobili morati povući s tržišta.


MINI


Detaljnije informacije o ovom programu bit će naknadno objavljene, no glasnogovornik vlade objavio je da bi ovakav program trebao pomoći u borbi protiv loše kvalitete zraka u Velikoj Britaniji, posebno u velikim gradovima poput Londona koji već godinama krši granice o onečišćenju koje je postavio EU (pogotovo kad je riječ o količinama dušikovog oksida u atmosferi).

EU je stoga odredio rok u kojem vlada treba objasniti kako misli riješiti taj problem, a najnovije objave čine upravo to, jer je preostalo svega nekoliko dana do kraja roka.

Benzinci i dizelaši uklonjeni s ceste, predstavljaju ključni dio opsežnog, više milijuna funti vrijednog plana za poboljšanje kakvoće zraka, koji će također natjerati lokalne vlasti da poduzmu potrebne korake u smjeru smanjivanja onečišćenja.Benzinci i dizelaši koji su u trenutačnoj uporabi, doduše, neće biti zabranjeni, već će vlada postepeno poticati kupovinu “zelenih” automobila u nadolazećim godinama, a pretpostavlja se da će se tijekom izglasavanja jesenskog budžeta osmisliti plan zbrinjavanja najstarijih i onih automobila koji najviše utječu na onečišćenje.

Inače, ova objava britanske vlade stiže nekoliko tjedana nakon slične odluke u Francuskoj, a i Volvo je nedavno izjavio da će od 2019. godine prodavati samo električne i hibridne automobile.


Pogledaj galeriju

Povratak na vrhpointer
Zatvori X