Pretraži
Austrija na izborima osim o političkom smjeru odlučuje i o budućnosti dizelskih vozila, ili barem misle da odlučuju

Austrija na izborima osim o političkom smjeru odlučuje i o budućnosti dizelskih vozila, ili barem misle da odlučuju

Objavljeno: 09/10/2017 / Autor: Vozim HR / Foto: Screenshot

Budućnost automobila na dizelska goriva u Europi bi mogla izgledati maloo bolje nakon što Austrijanci izaberu novu vladu 15. listopada.

Austrija, naime, ima puno toga na kocki, jer više od 300 tisuća njezinih građana radi u automobilskoj industriji, a gotovo tri petine registriranih automobila vozi na dizelske motore.


Austrija


Nacionalna Slobodarska stranka obećaje da će zaustaviti bilo kakvo “istrebljenje” dizela do 2050. godine, a čini se vrlo izglednim da bi mogli ući u vladajuću koaliciju, pokazuju najnovije ankete.

“Glavnina njihove priče je da ‘urbane elite ne žele da živite svoje živote’, a dizel ima važnu ulogu u tome”, izjavio je Christoph Hofiner, direktor SORA instituta za istraživanje javnog mišljenja u Beču i dodao: “To je nalik raspravi u SAD-u o posjedovanju oružja.”

Austrija je tijekom prošlog desetljeća doživjela brojne rezove u javnom prijevozu, pa je sve više radnika iz ruralnih područja postalo ovisno o automobilima, tvrdi Hofiner. Mobilnost je tako postala jedan od glavnih problema i kamena spoticanja.


Austrija


Za razliku od mnogih drugih država u Europi, Austrija još nije donijela odluku o ograničenju dizelskih automobila.

U kampanji punoj skandala u kojoj dominiraju pitanja imigracije i socijalne skrbi, teme poput klime i industrijske politike našle su se na začelju.

Austrija, zahvaljujući bogatim hidroenergetskim resursima, ionako već više od tri četvrtine električne energije dobiva iz obnovljivih izvora energije te sve stranke žele nastaviti s ovakvim zelenim gospodarstvom.


Austrija


No, taj bi konsenzus mogao biti ozbiljno na kušnji dolaskom nove vlade, jer će izvozno orijentirana industrija morati zakoračiti prema električnoj mobilnosti i odmaknuti se od motora s unutarnjim izgaranjem, tvrdi Erste Group Bank AG, najveći zajmodavac u državi sa 8,7 milijuna stanovnika.


Pogledaj galeriju

“Prelazak na nove tehnologije i nove proizvode će trebati financiranje, nove radne vještine i vrijeme”, napisali su iz Erste banke. A nedostatak konkretnih politika koje će pružiti potporu ovom pomaku, mogao bi ugroziti 17,2 milijardi eura vrijednu austrijsku automobilsku industriju kao i njena radna mjesta

I tako dok god ne bude jasnog i konačnog rješenja i budućeg smjera, dizelski automobili će biti jedino moguće rješenje za većinu austrijanaca.


Povratak na vrhpointer
Zatvori X