Pretraži
Audi Quattro vs BMW xDrive – konačni odgovor na vječno pitanje „tko je bolji“

Audi Quattro vs BMW xDrive – konačni odgovor na vječno pitanje „tko je bolji“

Objavljeno: 01/11/2019 / Autor: Mihael / Foto: Screenshot

Pratite li svijet autoindustrije, vrlo vjerojatno ste čuli za jednu od najdugovječnijih i najžustrijih rasprava na tome polju. Onu o pogonu na sve kotače, odnosno koji je bolji a glavni i praktički jedini pretendenti na titulu su Audijev Quattro pogon the BMW-ov xDrive. Kronološki gledano, prvi je nastao Quattro koji je 1980-ih uzdigao Audi u relijašku legendu sa istoimenim automobilom Audi Quattro.

Pogon na sve kotače je postojao i prije Audijevog Quattro sustava, razlika je u tome što su ti stariji pogoni bili namijenjeni teškim vozilima poput kamiona ili u naboljem slučaju punokrvnim terencima. Niti jedan nije bio predviđen da se ugrađuje u osobne automobile kojima je namjena prije svega voziti se po asfaltiranoj cesti. Najveća prepreka u uspješnoj ugradnji takvog pogona u automobil je bila kompleksnost i masivnost pogona na sve kotače.

Audi je prvi uspio doskočiti tome predstavivši svoj Quattro sustav koji je uspješno ugrađen u automobil temeljen na Audiju 80. Nakon toga su svi iz autoindustrije uvidjeli prednosti takvog pogona, osobito na automobilu sportskih performansi jer Audi je dominirao svjetskom reli scenom 1980-ih. Nedugo nakon Audija i BMW je predstavio svoju verziju pogona na sve kotače isprva zvanu iX, danas poznatu kao xDrive.


Audi Quattro vs BMW xDrive

Audi Quattro vs BMW xDrive

Audi Quattro vs BMW xDrive


Kao da regularna rasprava o tome jesu li Audiji i BMW-i bolji automobili nije dovoljna, razvila se i rasprava o tome je li bolji Audijev Quattro pogon ili BMW-ov xDrive. Mnogi su pokušali dati odogovor na to pitanje, uglavnom bezuspješno i gotovo uvijek sa određenom dozom pristranosti. Zapravo, moguće je da su svi oni ulazili u raspravu iz pogrešne perspektive, posljedično tome i subjektivno. Uspoređivali su automobile.Najnovija usporedba između Quattroa i XDrivea dolazi nam od ekipe iz Tyre Reviewsa. Njima su inače automobili samo alat pomoću kojega uspoređuju i testiraju automobilske gume. Ovaj puta nisu napravili nikakvu iznimku, samo su odlučili pomoći čovječanstvu pristupajući temi na svoj originalan i maksimalno objektivan način.

Uzeli su Audi A4 Quattro te BMW serije 3 opremljen xDrive sustavom. Za dobru mjeru u priču su ubacili i „outsiderski“ Jaguar XE AWD za kojeg vjerojatno većina nas i zaboravi da postoji pored svepristunih Nijemaca. Ključna stvar u objekitvnoj u usporedbi u ovom slučaju su gume, na Audi i BMW stavljene u identičnoj dimenziji do je Jaguar dobio mrvicu drugačiju, no on je tu i onako došao samo praviti društvo velikim Nijemcima.

Nakon niza testova ubrzanja na snijegu, zatim na ledu pa opet na snijegu ali ovaj put na uzbrdici te na kraju na snijegom prekrivenoj testnoj stazi punoj zavoja, pobjednik i nije toliko definitivan kako bi neki priželjkivali, iz kojeg god tabora da dolaze. Što je najbolje, u posljednjem testu se čak i Jaguar pokazao iznimno sposobnim držati korak sa Audijem i BMW-om. Za potpuni doživljaj, preporučamo da pogledate video u prilogu.


Pogledaj galeriju


Audi Quattro vs BMW xDrive

Povratak na vrhpointer
Zatvori X