Pretraži
Apple iCar pokazuje kako bi mogao izgledati prvi automobil sa „jabukom“ na njušci

Apple iCar pokazuje kako bi mogao izgledati prvi automobil sa „jabukom“ na njušci

Objavljeno: 12/06/2020 / Autor: Mihael / Foto: Dejan Hristov

Apple iCar – Apple navodno još uvijek radi na razvoju svojeg prvog električnog automobila, zapravo bilo kakvog automobila uopće. U svakom slučaju, ako ga ikada i naprave sasvim je sigurno da će biti električni. Ono što mnogi špekuliraju kada je prvi automobil iz Applea u pitanju, jest da će on biti i potpuno autonomno vozilo.

Električni pogon je već u jako visokom stupnju razvijenosti i njegova praktična primjena nije uopće upitna, iako naravno postoje brojni kritičari i automobilski „konzervativci“ koji sa podsjmehom gledaju na struju vjerujući samo spaljenim fosilima u motorima s unutarnjim izgaranjem. Istina, teško ih je ne voljeti, spomenute motore, ne „konzerve“.

Ono što je još uvijek pod pravim upitnikom jest ideja samovoznih automobila. Ne toliko ideja koliko praktična provedba i primjena tih sustava u svakodnevnom prometu. S jedne strane nedostatak valjanog pravnog okvira koji bi regulirao takva vozila u prometu, a s druge strane tehničke nesavršenosti sustava i nedostatak kompleksne i sveobuhvatne infrastrukture prepreke su koje se neće lako riješiti barem još neko vrijeme.


Apple iCar prvi automobil

Apple iCar prvi automobil

Apple iCar prvi automobil


 

Apple iCar

Prema nekim glasinama i navodnim analizama, Appleov projekt Titan koji podrazumijeva razvoj prvog automobila je mrtav. Drugi izvori smatraju kako Apple ne bi bio zadovoljan dijeljenjem svojih tehnologija s drugima na tržištu jer znamo da Apple općenito preferira proizvode u vlastitoj režiji od početka do kraja i to bez prostora za izmjene.

Pojedini analitičari vjeruju kako Apple radi na razvoju iCar automobila čije lansiranje na tržište bismo mogli očekivati između 2023. i 2025. godine. To potvrđuje i Appleova prošlogodišnja kupnja startup tvrtke Drive.AI, koja se bavi samovoznim automobilima. Poznajući Appleove visoke kriterije i standarde o kvaliteti proizvoda, možemo biti sigurni da Apple neće lansirati vlastiti automobil sve dok tehnologije i infrastruktura za autonomnu vožnju ne budu na adekvatnoj razini.

Studija koju potpisuje dizajner Dejan Hristov pokazuje kako bi Appleov iCar zapravo mogao izgledati.


Pogledaj galeriju


Apple iCar prvi automobil

Povratak na vrhpointer
Zatvori X