Pretraži
Angela Merkel smatra da i Njemačka treba zabraniti benzinske i dizel motore

Angela Merkel smatra da i Njemačka treba zabraniti benzinske i dizel motore

Objavljeno: 20/08/2017 / Autor: Vozim HR / Foto: Facebook

Angela Merkel, njemačka kancelarka, smatra da će Njemačka trebati slijediti korake ostalih europskih zemalja koje su odlučile uvesti zabranu prodaje novih benzinskih i dizel motora u budućnosti.

Angela Merkel na ovaj je način prvi put pokazala kako misli da su dani odbrojani za motore s unutarnjim izgaranjem na najvećem europskom tržištu koje je ionako doživjelo veliki krah sa skandalima vezanim uz emisiju štetnih plinova.


Angela Merkel


Merkel je u otvorenom intervjuu, nakon pritisaka na njemačke proizvođače automobila koji su prikrivali pravu emisiju štetnih plinova od regulatora, izjavila da ne može potvrditi točnu godinu kad bi Njemačka mogla slijediti britansku i francusku odluku da zabranu uvede do 2040., ali je istaknula kako je to “pravi pristup”.

Sudbina automobilskog sektora, koji je najveći njemački izvoznik i osigurava oko 800 000 radnih mjesta, postat će vruća tema na izborima u rujnu, kad će Merkel pokušati osvojiti četvrti mandat.

Političari optužuju čelnike automobilske industrije da nisu pronašli odgovarajući način da odgovore na dizelgate skandale, dok se proizvođači pokušavaju izvući iz problema besplatnom nadogradnjom preko 5 miliuna vozila sa svrhom smanjenja emisije štetnih plinova.

O mogućem drugom dizel summitu, Daimler je rekao: “Mi smo bili i uvijek smo spremni sudjelovati u konstruktivnom dijalogu”.

“Kupci su prevareni i mora im se pružiti učinak emisija na okoliš kakav im je obećan”, rekla je Merkel.

Glasnogovornik Volkswagena istaknuo je strategiju proizvođača za rekonstrukcijom, pod nazivom “Together 2025”, i dodao kako se oni već sad bave pitanjima budućnosti, dok je sumnju da su odluke donesene na dizel summitu nedovoljne, odbacio uz riječi: “Mislimo da su mjere, kako bismo izbjegli zabrane vožnje i poboljšali kvalitetu zraka prikladne.”


Pogledaj galeriju

Ministri i glasnogovornici Vlade odbili su se obvezati na zabranu dizel automobila, što se sve odvijalo dok je kancelarka bila na godišnjem odmoru. Njezin je prethodnik, Gerhard Schroeder, kritizirao to što je u tom trenutku bila na odmoru, rekavši da bi se on osobno vratio s odmora i “uzeo stvar u svoje ruke”.

“Kupci su prevareni i mora im se pružiti učinak emisija na okoliš kakav im je obećan”, rekla je Merkel.


Angela Merkel


Govoreći u Galnhausenu, tijekom svoje predizborne kampanje, Merkel je rekla kako je važno priznati da su njemački proizvođači automobila griješili. No, istaknula je da radnici nisu za to krivi i da je važno očuvati njihove poslove i osigurati snagu ove industrije.

“Država i vlada moraju se pobrinuti da oni koji su kupili te automobile u dobroj vjeri, ne budu kažnjeni zabranama vožnje”, izjavila je također Merkel, objasnivši da se treba organizirati glatki prijelaz u novu eru, kako bi ljudi zadržali poslove.


Povratak na vrhpointer
Zatvori X