Pretraži
Alpine A110 Rally – nastavak priče o legendarnoj vladarici Monte Carla!

Alpine A110 Rally – nastavak priče o legendarnoj vladarici Monte Carla!

Objavljeno: 06/09/2019 / Autor: Petar Bondek / Photo: Newspress

Alpine A110 Rally : Nakon Cup i GT4 izvedbi došlo je vrijeme na onu koju čekamo od prvog dana – RALLY!

Zašto? Teško je opisati dominaciju ovog malog coupea s nabrijanih 125 KS iz motora Renaulta 16, no spomenutu dominaciju nisu uspjeli ponoviti ni quattro, ni Delta HF Integrale – Alpine je od 1969. do 1973. osvajala Monte Carlo Rally, s tim da je 1971. i 1973. u potpunosti popunila pobjednički podij svojim vozačima!

Alpine A110 Rally

 

U vrijeme kad se sve vrtilo oko Hendrixa, LSD-a i Woodstocka ovaj mali coupe je letio “high” na rallyjima s preko 200 km/h…

 

Alpine A110 Rally : U vječnom lovu na Abarthe (i ostale Talijane)

Teško da će retro stilizirani novi A110 s 1.8 litrenim turbo motorom i sekvencijalnim mjenjačem ponoviti slavne domete svog pretka, ali stvarno je impresivan prizor!

Trostruki hidraulični ovjes, ful nove Brembo kočnice, FIA homologiran zaštitni kavez i Sabeltove školjke s pojasevima u šest točaka stvarno veseli, a testove odrađuju francuski rally prvaci  Emmanuel Guigou i Laurent Pellier.

Signatech (stari partner) i Alpine rade na dobivanju FIA R-GT homologacije, a kupci bi prve Rallyje trebali dobiti slijedeće godine. Alpine je sjajan izbor za nacionalna prvenstva (2WD), a snaga od 300 KS bi trebala prestrašiti većinu konkurencije.

Tamo još uvijek kraljuje Abarth 124, Miatin polubrat i ujedno aktualni prvak FIA R-GT Cupa s 1.8 litrenim turbo motorom i 298 KS. To bi i bio nastavak rata s Talijanima, jer je Alpine 110 (nabrijani serijski model) s trona srušila baš sprecifično za rally osmišljena svemirska Lancia Stratos, malo čudovište s Dino V6 motorom…

Da, pred Alpineom je dug i zavojit put, baš onakav kakav su opjevali Beatlesi – put kakve Alpine najviše voli!

 

 

Pogledaj galeriju

 


Alpine A110 Rally

Povratak na vrhpointer
Zatvori X