Pretraži
ABT Seat Leon ST Cupra. Najbolje od Seata

ABT Seat Leon ST Cupra. Najbolje od Seata

Objavljeno: 09/02/2019 / Autor: Mihael / Foto: ABT / Seat

ABT Sportsline je specijalizirana njemačka kompanija koja vrlo uspješno sudjeluje u više grana motorsporta a ujedno je i poznati tuner automobila. Fokusiraju se prije svega na automobile iz VAG grupacije, ponajviše Audi. Malo je poznato da ABT ima tradiciju dulju od jednog stoljeća.

Osnovan je davne 1896. godine kao radionica za inovacije. Jedan od prvih izuma osnivača Johanna Abta bila je kočija koja se mogla koristiti i kao saonice po hladnim zimskim vremenima. Svojevrstan istinski hibrid 19. stoljeća. Od tada pa do danas kompanija je dramatično napredovala i razvila se u renomirano ime njemačke autoindustrije.

Njihove nabrijane ali uvijek izvrsno izbalansirane prerade već poprilično sportskih verzija Audija i Volkswagena dobro su poznate svim ljubiteljima njemačkih limenih sportaša. Što više reći o kompaniji koja uzme automobile poput Audijevih RS6, RS4, RS5 pa čak i R8 te od njih napravi nepopravljive jurilice.Posljednja kreacija iz ABT-ove radonice dolazi nam podrijetlom iz Španjolske. Čestitamo na poznavanju pripadnika VAG grupacije, radi se o Seatu. Međutim, kako smo već rekli kada je veliki Audi u pitanju, ABT se ne bavi svakodnevnim modelima kada je bilo koji proizvođač automobila u pitanju.

Neki bi se usudili nazvati ih „gotovanima“ jer uzmu već ozbiljno naturpijan automobil pa se onda s njime malo poigraju. Mi ćemo ih nazvati pragmatičnim Nijemcima, uostalom, tuning tako i funkcionira u svim dijelovima svijeta. Nećete uzeti Golf 1.9 SDI pa od njega raditi Nordschelife „ubojicu“, upravo zato i postoje, iz perspektive ozbiljnih tunera, „polugotovi“ proizvodi poput Golfa GTI ili R čekajući da ih se dočepa ABT.

Vratimo se mi našem kompaktnom Španjolcu sa produženom pozadinom. Seat Leon ST Cupra, sam je po sebi ozbiljno brz automobil sa snagom od 300 KS i okretnim momentom od 380 Nm. Podsjetimo, Leon Cupra ima nevelik 2.0-litreni turbobenzinac. Nakon što prođe kroz ruke ekipi iz ABT Sportslinea, automobil će imati 370 KS potpomognutih sa 460 Nm okretnog momenta.

Stavimo to sada u perspektivu, a za pokazni model ćemo uzeti glavom i bradom Lamborghinija, možda nije najnoviji ali je definitivno Lambo, Countach LP400. Istinski superautomobil, u svoje vrijeme se dičio sa 375 KS (unatoč nomenklaturi sa brojem 400). Svejedno, impresivna brojka, ali koju danas možete pronaći u kompaktnom obiteljskom karavanu iz ABT-ove radionice snova.


Pogledaj galeriju


ABT Seat Leon ST Cupra

Povratak na vrhpointer
Zatvori X