Pretraži
ABT napravio monstruma od Lamborghinija Urusa – sada ima 710 KS

ABT napravio monstruma od Lamborghinija Urusa – sada ima 710 KS

Objavljeno: 16/06/2019 / Autor: Mihael / Foto: ABT Sportsline

Rasprava o kontroverznom Lamborghinijevom SUV-u vjerojatno se negdje još uvijek vodi, ali što god mi mislili o biturbo V8 čudovištu iz Sant’Agate, činjenica je da automobil ima blago rečeno impresivne performanse za nešto tako veliko i teško. Dodatne performanse i nisu nešto što biste na prvu pomislili da treba takvom stroju.

Međutim, govoreći iz iskustva, znamo da takva situacija nikada do sada nije spriječila razne tunerske kuće da se prihvate posla i izvuku iz pogonskog stroja još veće i žešće brojke. Njemačka tvrtka ABT Sportsline se nakon njima tipičnih i brojnih prerada Audija, Volkswagena, Seata i Škoda sjetila da postoji još automobila pod nepreglednim krovom VAG grupacije.

Red je došao na egzotičnog SUV-a iz mediteranske Italije, Lamborghinija Urusa.

Kažete, lako je nabrijati tamo nekog Golfa, on i nema više od dvjestotinjak konja kada napusti proizvodnu liniju u Wolfsburgu. Što se više može napraviti sa talijanskim superSUV-om od 650 KS i monstruoznih 850 Nm okretnog momenta?

Kuda više i bolje od toga? E pa, ABT ne bi bio ABT da nema spreman odgovor u rukavu.


ABT Lamborghini Urus

ABT Lamborghini Urus

ABT Lamborghini Urus


Napredni 4.0-litreni V8 motor iz Urusa sa biturbo prednabijanjem može dati osjetno više nego li je to tvornički postavio sam Lamborghini. Takav je slučaj zapravo kod velike većine tvorničkih serijskih automobila, bio u pitanju Volkswagen ili Lamborghini.

Tehnologija koja se krije ispod njihove limene kože uvijek skriva puno više potencijala nego li biste mogli iščitati iz marketinške brošure.

Takav je slučaj i s Urusom koji nakon što je prošao kroz ruke inženjera i mehaničara iz ABT-a sada daje velikih 710 KS uz još impresivniji okretni moment od 910 Nm. Pogledamo li te brojke iz druge perspektive, bit će nam još impresivnije.

Naime, sjećate se izvjesnog automobila imena Countach LP400S iz 1980-ih, koji je iz svog V12 motora izvlačio nemalih 375 KS. Istinski superautomobil koji je tukao većinu konkurencije u statističkom dvoboju 1980-ih, danas jedan „terenac“ ima dvostruko više snage od njega. Ono što definitivno ne možemo oduzeti slavnom Countachu jest karizma jednog od najvećih „poster“ automobila ikada.

Vraćajući se pomalo nostalgični u sadašnjost, možemo biti sretni što živimo u vremenu kada terenci imaju po 700 i više konja. ABT-ov Urus bilježi fantastično vrijeme od 3.4 sekunde do magične brojke od 100 km/h, što je 0.2 sekunde brže od tvorničke verzije.

Sumnjate li u pouzdanost nabrijanih automobila, znajte da nemate zašto. Lamborghini Urus nakon ABT-ove obrade dolazi sa potpunim jamstvom na automobil uz vaše apsolutno zadovoljstvo u vožnji.


Pogledaj galeriju

ABT Lamborghini Urus

Povratak na vrhpointer
Zatvori X