Pretraži
ABT Audi S8 je superlimuzina kakvu se sanja dok superautomobile oblijeva hladan znoj

ABT Audi S8 je superlimuzina kakvu se sanja dok superautomobile oblijeva hladan znoj

Objavljeno: 14/06/2020 / Autor: Mihael / Foto: ABT Sportsline

ABT Audi S8 – Njemačka tunerska kuća ABT Sportsline je u velikom zamahu. Njihova najdraža marka automobila, Audi, redom dobiva supersportska pojačanja zadržavajući pri tome dozu dobrog ukusa jer u estetici nema pretjerivanja. Još nedavno su im na meniju tunerske kuhinje bili Audijevi prvaci u performansama, karavanski RS6 Avant i kupe limuzina RS7. Nakon što su ta dva već tvornički nabildana modela podignuli u superautomobilske visine, na red je došla najluksuznija sportska limuzina iz Audija, moćni S8.

Unatoč brojnim prolivenim suzama i vapajima obožavatelja, poznato je da Audi nema namjeru proizvesti najsportskiju verziju A8-ice koja bi se prema Audijevoj nomenklaturi trebala zvati RS8. Takvo što ne postoji, ali zato postoji S8 i ABT-ovi marljivi prstići ispod njegove haube.

Prema tvorničkoj specifikaciji, novi Audi S8 koji je redizajniran za modelsku godinu 2020., ispod poklopca motora skriva 4.0-litreni biturbo V8 motor sa 571 KS i 800 Nm okretnog momenta. Brojke su to koje kada bismo stavili u vozilo od otprilike 1,300 kilograma, dobili bismo istinski superautomobil, ovako ostajemo sa luksuznom poslovnom superlimuzinom jednako luksuzne mase od 2,300 kilograma.


ABT Audi S8

ABT Audi S8

ABT Audi S8


 

ABT Audi S8

ABT pokušava ipak malo uzdrmati situaciju u Audijevim redovima, ali na štoviše pozitivan način. S8 koji im dođe u ruke na cestu se više ne vraća jednak. Povećanje snage koje je ABT uspio izvući iz 4.0-litrenog biturbo samo podešavanjem čipa nije zanemarivo. U novom režimu rada, ABT S8 razvija 700 KS uz 880 Nm okretnog momenta.

Nove specifikacije u performansama motora sa sobom donose i nove vrijednosti kod ubrzanja pa tako ABT S8 ubrzava do 100 km/h za 3.4 sekunde umjesto tvorničkih 3.8 sekundi. Najveća brzina ABT-ovog Audija je također veća jer umjesto standardnig 250 km/h, ABT ide do 270 km/h dok mu za sigurno zaustavljanje služe keramičke kočnice.


Pogledaj galeriju


ABT Audi S8

Povratak na vrhpointer
Zatvori X