Pretraži
40 godina Mercedes-Benza G –Klase; Veliki rođendan legendarnog terenca!

40 godina Mercedes-Benza G –Klase; Veliki rođendan legendarnog terenca!

Objavljeno: 07/02/2019 / Autor: Petar Bondek / Photo: ©Daimler AG

40 godina Mercedes-Benza G –Klase : Koliko je G –klasa bitna za povijest automobila? Recimo samo da je izašla na veliku scenu baš kad i Peugeot 505, Toyota Corolla E70, VW Jetta, Jaguar XJ12, Datsun 280 SX, Ferrari 512 BB, Porsche 911 Turbo i Saccov Mercedes W126.G –Klasa nije započela život kao ikona, već je desetljećima evoluirala od izuzetno efikasnog terenca do statusnog simbola, koliko god ta transformacija čudno zvučala. Svjetska premijera se održala u francuskom Toulonu prije točno 40 godina (04. – 09. veljače 1979.), gdje je Mecedes – Benz naglašavao terenske i izvanterenske sposobnosti bez kompromisa uz maksimalnu raznovrsnost uporabe.

Iste vrijednosti vrijede i za seriju modela 463 koji se proizvodi u Grazu od svibnja 2018. Početak G – modela je započeo 1969., kad su Steyr-Daimler-Puch AG i Daimler-Benz AG započeli razgovore oko mogućnosti suradnje. Obje strane su već proizvodile sjajne terence – Mercedes je imao Unimoga, a Puch Hafingera i Pinzgauera.

Dvije godine kasnije je skovana ideja o proizvodnji zajedničkog terenca, koji bi trebao zadovoljiti savladavanje ekstremnih terenskih uvjeta i svakodnevnih cestovnih zadaća. U jesen 1972. su  dr Joachim Zahn (Daimler-Benz AG) i dr Karl Rabus (Steyr-Daimler-Puch AG) došli do finalnog dogovora oko proizvodnje lakog terenskog vozila.Za konstrukciju je bio zadužem team Ericha Ledwinke, glabnog  inženjera Steyr –Daimler – Pucha. Razvoj je krenuo – i nije stao; prvi drveni model je napravljen u travnju 1973., a prvi pravi prototip je  već testiran 1974.

Finalni dizajn je amenovao i definirao legendarni dizajnerski mag Bruno Sacco, koji je maestralno kombinirao velike glatke površine s tehnički određenim karakteristikama poput velikih napadnih kuteva kao i poprilično velikom visinom i relativno malom širinom.G je od početka izrađivan u Puchovoj tvornici u Graz-Thondorfu, a Mercedes – Benz opskrbljuje navedenu tvornicu s dijelovima poput motora, osovina, sustava upravljanja i velikih prešanih dijelova iz Njemačke od 1979.

Serijska proizvodnja tra e od 1979., nedugo nakon svjetske premijere a Geländefahrzeug Gesellschaft (GfG) osnovan od obje tvrtke 1977. je odgovoran za proces. Izuzetno uspješno razdoblje u povijesti G –klase je započelo 1999., kad je G 55 AMG postao top –model serije 463, s posljednjom evolucijom u obliku Mercedes-AMG G 63 nove G –Klase predstavljene u veljači 2018.

Pogledaj galeriju

40 godina Mercedes-Benza G –Klase

Povratak na vrhpointer
Zatvori X