Pretraži
35 godina Mercedes-Benzovog Marca Pola – kamperske legende na četiri kotača!

35 godina Mercedes-Benzovog Marca Pola – kamperske legende na četiri kotača!

Objavljeno: 02/12/2019 / Autor: Petar Bondek / Westfalijin Marco Polo baziran na 209D je odličan podsjetnik na predivnu 1984.! Copyright: Daimler AG

Mercedes Marco Polo : Prvi svjetski putopisac i izaslanik na dvoru Kublaj-kana je i dan danas mjerna jedinica za avanturizam, no mnogi ljudi ga poznaju isključivo po polo-majicama i Mercedesovom bež kamperu!


Ovako je izgledala navigacija 1984.! Jedno je sigurno – za pogrešna skretanja niste mogli kriviti GPS! Hvatač snova NIJE bio dio serijske opreme… Copyright: Daimler AG


Svi znate za Westfaliju, proizvođača vrhunskih kampera iz Rheda-Wiedenbrücka, a uz VW Transportera, ovo je vjerojatno prva Westfalija koju ste vidjeli na našoj obali! Bahamas bež boja je prepoznatljiva izdaleka, no sama vizura je ponešto grublja od današnje V-Klase – i to osjetno! Prvi Marco Polo je baziran na  Mercedes-Benzu 209 D – kombiju poznatom i pod nazivom “Bremer Transporter”.

  

Bež-smeđa kombinacija izvana i iznutra je tako tipična za eru u kojoj je nastao da je MP teško zamisliv u bilo kojoj drugoj! Motor  OM 617 je bio posljednja riječ tehnike (prije 35 kuki), s pet cilindara, 88 KS i špicom od 120 km/h.

 

Mercedes Marco Polo

Da, dinamika je 1980-ih imala drugu dimenziju…Širok 1,98 m s krugom okretanja od 10,9 m MP je nudio odličnu dinamiku i po zabačenijim selima uz jadransku magistralu.


Kindle? Ma dajte…za odmor Vam treba brazilka, dva drva s hladom gratis i stari Ludlum! Copyright: Daimler AG


Komfor je i za današnje doba prikladan – dva ležaja u potkovlju, garnitura ispod, prednja sjedala na okretanje, kuhinjica s dva plinska kuhala i hladnjak – kome treba više za pravi robinzonski odmor? U usporedbi s modernim (prošle godine redizajniranom V-Klasom) modelom 209 D izgleda kao iz kamenog doba, no – u pozitivnom smislu!

 

1980-ih Vam navigacija i klima – uređaj nisu bili potrebni da bi potpuno uživali u avanturizmu!Pogledaj galeriju

 

Povratak na vrhpointer
Zatvori X