Pretraži
Volkswagen Transporter je najdugovječnije gospodarsko vozilo na svijetu

Volkswagen Transporter je najdugovječnije gospodarsko vozilo na svijetu

Objavljeno: 29/03/2020 / Autor: Mihael / Foto: Volkswagen

VW transporter slavi 70. rođendan – Volkswagenova T serija ili kako ga većina pojednostavljeno zove Transporter je nedvojbeno jedan od ključnih modela unutar Volkswagen grupacije. Njegova važnost za Volkswagen nikako ne smije biti podcijenjena. Do sada je Transporter izašao u šest generacija, počevši od prototipa još davne 1949. godine. Do danas je Transporter prodan u 13 milijuna primjeraka te se smatra gospodarskim vozilom s najduljim proizvodnim vijekom.

Prva generacija Transportera nosi oznaku T1 a prvi put je predstavljena 1949. godine u formi ručno rađenog prototipa. Sljedeće godine, proizvodnja je počela za tri konfiguracije karoserije. Radilo se o teretnom kombiju, zatim o putničkom kombiju dok je treći bio minibus sa osam sjedala. Neovisno o konfiguraciji karoserije, T1 je bio opremljen sa motorom i mjenjačkom kutijom iz Volkswagen Bube tada poznate kao Type 1.

  

Vozilo je za svoje vrijeme bilo kompaktno ali praktično sa nosivošću tereta do 750 kilograma. Nedugo nakon prvih izvedbi, pojavila se i VW Samba 1951. godine sa prozorima oko cijele kabine i sklopivim krovom. Godinu poslije, 1952. pojavio se i pickup.


VW transporter slavi 70. rođendan

VW transporter slavi 70. rođendan

VW transporter slavi 70. rođendan


 

VW transporter slavi 70. rođendan

Da bismo dočekali drugu generaciju popularnog Transportera, trebalo je proći 18 godina od prvo prototipa. Volkswagen je odlučio 1967. godine predstaviti drugu generaciju pod oznakom T2. Sa drugom generacijom Transportera smo dobili i poznata klizna ili tzv. „šiber“ vrata na bočnoj strani vozila koja je zadržao do današnjeg dana.

Volkswagen je već tada razmišljao o budućnosti, pokušavajući pronaći alternativna pogonska rješenja pa je 1972. godine izašla i prva električna verzija T2 Transportera. Električni T2 je mogao postići brzinu od 70 km/h sa dometo do 70 kilometara. Baterije su naravno bile masivne, golemih 850 kilograma, sve zahvaljujući teškim olovnim akumulatorima. Punjenje je trajalo 10 sati na kućnoj utičnici od 220 V.

Nakon druge uslijedile su dakako treća i četvrta generacija, svaka sa po 13 godina dugom proizvodnjom. Peta, T5 generacija pojavila se početkom 21. stoljeća, 2003. godine i proizvodila se sve do 2015. godine uz neizbježne faceliftove. Aktualna šesta generacija dobila je već svoj facelift prošle godine, napucana naprednom tehnologijom uz početnu cijenu manju od 30,000 Eura.


Pogledaj galeriju


VW transporter slavi 70. rođendan

Povratak na vrhpointer
Zatvori X