Pretraži
Što sve carinski službenik smije napraviti s vašim vozilom?

Što sve carinski službenik smije napraviti s vašim vozilom?

Objavljeno: 20/01/2020 / Autor: Mihael / Foto: pexels.com

Policija je svima na pameti i jeziku kada se boje produljene ruke zakona. Čak i kada se radi o uvozu, izvozu i transportu robe sumnjivog podrijetla, nekako prvo mislimo na policiju. Oni kojih se više treba bojati u tom kontekstu jesu carinski službenici. Njihova odgovornost spada u djelokrug rada Ministarstva financija a djeluju u skladu s propisima i politikom u području carinskog i trošarinskog sustava te sustava carinske i izvnacraniske zaštite.

Carinski službenici nadziru kretanje proizvoda na vanjskim granicama Europske Unije koja funkcionira u kontekstu carinske unije. Njihov nadzor uključuje granične prijelaze u lukama, zračnim lukama i kopnenim prijelazima te unutar područja Europske Unije.

Možemo reći da carinici djeluju kao prva linija obrane od opasnih proizvoda, nezakonitog prometa, prijevare terorizma i organiziranog kriminala te ujedno olakšavaju zakonitu trgovinu robe i dobara. Carinici predstavljaju carinsku službu koja u svojoj cijelosti odgovara Carinskoj upravi. U prometu vas carinski službenici mogu zaustaviti jednako kao i policija.


carinici i pregled vozila

carinici i pregled vozila

carinici i pregled vozila


Govorimo li o kontroli motornih vozila u prometu ili na samim graničnim prijelazima, carinici imaju pravo na pregled osoba i robe ali isto tako dozvoljeno im je praćenje, zaustavljanje, pregled i pretraga prometnih sredstava a sve u skladu sa Zakonom i carinskoj službi. Pozivanjena privatnost i GDPR vam neće ovdje pomoći jer ovaj sada interesi kolektiva nadilaze neka prava pojedinca.

Ukoliko carinici posumnjaju i procjene da nešto sumnjivo prevozite u svom automobilu, nemojte se iznenaditi ako im se u svemu pridruži i dežurni mehaničar koji će prema nalogu svojih kolega rastaviti svaki dio vašeg vozila i pokušaju da se pronađe ilegalno prevožena roba. Osim pregleda vašeg vozila, carinicima je dopušteno pregledati i sve što osoba ima na sebi i uz sebe, od stvari odjeće i svega ostaloga.

Kukanje vam neće pretjerano pomoći odluče li carinici doslovno rastaviti vaš automobil a ukoliko nekim slučajem ispadnete sasvim čisti, dužni su vam automobil vratiti u prvobitnom stanju. To ne znači da ćete nazad dobiti hrpu šarafa i nekoliko metalnih panela, nego će vam iz carinske službe vratiti automobil u stanju u kakvom su vam ga i uzeli.


Pogledaj galeriju


carinici i pregled vozila

Povratak na vrhpointer
Zatvori X