Pretraži
Predstavljamo vam originalni Mini Cooper sa neoriginalnih 500 KS! Da, 500.

Predstavljamo vam originalni Mini Cooper sa neoriginalnih 500 KS! Da, 500.

Objavljeno: 29/02/2020 / Autor: Mihael / Foto: Screenshot / Mini

Mini Cooper s 500 KS – Originalni Mini je bio izuzetno malen automobil koji se pod britanskom zastavom proizvodio od 1959. pa sve do 2000. godine. Mali Mini se smatra jednom od zaštitnih ikona 1960-ih a njegov pametan dizajn i učinkovito iskorišten prostor pokrenuli su nov način razmišljanja kod proizvođača kompaktnih automobila. Prednji pogon koji u to vrijeme nije bio niti blizu rasprostranjen kao danas u kombinaciji sa sprijeda smještenim motorom, osiguravao je čak 80% površine automobila da bude iskorištena za putnike i prtlajžni prostor.

Neki originalnog Minija smatraju za respektabilan odgovor britanske autoindustrije njemačkoj legendarnoj VW Bubi. Prema određenim kriterijima, Mini je 1999. godine čak proglašen drugim najutjecajnijim automobilom u 20. stoljeću, nakon Fordovog Modela T.

  

Za one mlađih generacija, ili ako jednostavno niste imali sreće vidjeti originalog Minija u stvarnosti, znajte da se radi o fantastičnom malom automobilu koji je tehnički bi predviđen za četiri osobe. Usporedimo li ga sa nečim suvremenim, moći ćete dobiti bolji osjećaj o čemu je riječ. Čitate li ove redove, teško da niste vidjeli i doživjeli Smart ForTwo, suvremeni gradski superkompaktni automobil za dvoje koji je u posljednjih 20-ak godina redefinirao tu kategoriju automobila.


 

Mini Super Cooper

Mini Super Cooper


 

Mini Cooper s 500 KS

Stavite li bok uz bok originalni Mini i Smart ForTwo (neovisno o generaciji Smarta), odnos veličine će biti otprilike kao da po veličini uspoređujete VW Golf sa primjerice BMW-om X5. Jednostavno rečeno, Smart pored Minija izgleda glomazno, poput nekog zdepastog kombija.

Pored svih tih vrlina, maleni Mini osobito u svojoj Cooper izvedbi predstavlja fantastično zabavno vozačko vozilo. Nešto što se za „pametnjakovića“ pod zvonom srebrnih strijela nipošto ne može reći. Automobilski entuzijasti sa povećim iskustvom za volanom Minija rijetko kada će vam reći da su poželjeli da taj maleni automobil ima više snage nego li u svojoj optimalno podešenoj Cooper izvedbi što u prijevodu znači oko 100 KS.

Ekipa Amerikanaca okupljena pod imenom Gildred Racing preuredila je jednog Mini Coopera pretvorivši ga doslovno u „Super Coopera“. Umjesto originalnog prednjeg pogona i položaja motora, ovaj Cooper je dobio Hondin 3.5-litreni V6 koji naravno po prirodi stvari ne stane u motorni prostor male jurilice. Zato su ga smjestili u stražnji dio automobila gdje je prije bilo stražnje sjedalo i prtljažni prostor.

Poštujući format i logiku, Super Cooper je uz straga smješten motor dobio i stražnji pogon a kako onom sretniku za volanom ne bi u niti kojem trenutku bilo dosadno, ekipa iz Gildred Racinga se pobrinula da na Hondin V6 ugradi i „kompresor“. Zahvaljujući tome dobili smo Mini Coopera koji po svemu podsjeća na minijaturnu verziju Porschea 911 Turbo (uz dužno razlikovanje turba i kompresora). Jesmo li rekli da automobil sada razvija 500 KS? Eto, sada jesmo. Pored toga teži i nešto manje od 1,000 kilograma.


Pogledaj galeriju


Mini Cooper s 500 KS

Povratak na vrhpointer
Zatvori X