Pretraži
Citroen Ami  je mini revolucija gradskog prometa. Cijena: €6,000

Citroen Ami je mini revolucija gradskog prometa. Cijena: €6,000

Objavljeno: 29/02/2020 / Autor: Mihael / Foto: Citroen

Citroen Ami je jedan od najboljih primjera izuzetno brzog razvoja električnih automobila. U samo godinu dana, ovaj maleni automobil je od intrigantnog koncepta postao vozilo spremno za serijsku proizvodnju. Citroen ga je u konceptualnoj formi presdstavio na prošlogodišnjem salonu automobila u Ženevi.

Francuski proizvođač svoje automobile voli napraviti na nekonvencionalne načine, s ovim mališanom ostao je vjeran konceptu od prije godinu dana, ujedno se nada da će privući novu generaciju kupaca koji automobile gledaju drugačijim očima. Ami zasigurno nije automobil koji će zračiti prestižom iako ne sumnjamo da će urbani hipsteri pronaći načina kako ga prezentirati da odraz svoje smjelosti i potrebe da pokažu svijetu da postoji i drugačiji način za izvedbu osobno automobila.

  

Citroenov plan je dovesti Ami na europsko tržište već ovoga ljeta dok će ulazak na ostala tržišta morati pričekati uhodavanje cijelog projekta u Europi. Jednostavnost je ono što Ami čini posebnim, a potpuno zatvorena i grijana karoserija mu daje prednost pred konkurentskim četverokotačima poput Renaultovog Twizya. U odnosu na dobro nam poznatog francuskog rođaka, Ami je dulji 90 milimetara sa ukupnom duljinom od 2.41 metara dok je širina ugodnih 1.39 metara.


Citroen Ami ide u proizvodnju

Citroen Ami ide u proizvodnju

Citroen Ami ide u proizvodnju


 

Citroen Ami

Usporedimo li ga sa Smartom ForTwo, Citroen Ami je znatno kraći i uži. Konstruiran je poput svakog pametnog strujića, sa baterijama u podu vozila. Tamo se nalazi 5.5 kWh baterija koja mu pruža domet do 70 kilometara. Najveća brzina malenog Franzuza je 45 km/h. Sa masom od svega 485 kilograma, Ami je poput Twizya klasificiran kao četverokotač što ga čini osobito atraktivnim izborom za maloljetnim vozačima od 16 godina.

Odlična vijest je to što Amija možete bez problema puniti na standardnoj kućnoj utičnici od 220 V koristeći kabel za punjenje koji je u opremi vozila. Za cjelovito punjenje potrebno mu je tri sata. Ami se također može puniti i na javnim punionicama za električna vozila.

Citroen ovog proljeća počinje zaprimati narudžbe kupaca za Ami a želite li ga kupiti to ćete moći učiniti za 6,000 Eura. Ukoliko vam to ne odgovara pa ste skloniji najmu vozila, Citroen i za vas ima rješenje. Postoji opcija ugovornog najma na 48 mjeseci koja će vas koštati 20 Eura mjesečno u jednokratnu uplatu od 2,644 Eura. Pored toga, Citroen ami će biti sastavni dio PSA programa Free2Move koji se temelji na „car sharing“ modelu poslovanja. U tom slučaju Ami će vas koštati svega 0.26 Eura po minuti plus mjesečna pretplata od 9.90 Eura.


Pogledaj galeriju


Citroen Ami ide u proizvodnju

Povratak na vrhpointer
Zatvori X