Pretraži
Automobil vam dugo stoji nevožen? Evo što bi mu se sve moglo dogoditi zbog nekorištenja.

Automobil vam dugo stoji nevožen? Evo što bi mu se sve moglo dogoditi zbog nekorištenja.

Objavljeno: 19/01/2020 / Autor: Mihael / Foto: pexels.com

Ukoliko ne vozite svoj automobil redovito ili ako ga ostavite vani bez da ga palite i vozite dulje vrijeme dovest ćete se u situaciju da će vam se na automobilu pojaviti problemi kakve niste imali prethodno tome. Automobili se općenito čine postojanima, ali koliko god kvalitetno bili napravljeni, radilo se tu o Mercedesu, Daciji ili Volvu, svaki automobil ima određene dijelove koji su podložni propadanju s vremenom, osobito ako se automobil ne koristi.

Automobili zahtijevaju relativno redovitu uporabu, u suprotnm će se dogoditi da će vam se navući razni problemi zbog propadanja materijala u automobilu ali i gubitka kakvoće motornog ulja i goriva koje se nalazi u rezervoaru. Planirate li dulje vrijeme ne koristiti automobil, potrebno je da poduzmete određene korake kako s vremenom ne bi nastala šteta na vašem limenom ljubimcu.

  

Ako ste pak tip vozača koji zapravo i ne voli voziti te vam vožnja predstavlja samo suhoparni transport od točke A do točke B, onda vam toplo preporučamo da svoj automobil posudite na korištenje nekom prijatelju ili članu obitelji koji možebitno žudi za vožnjom a nema vlastiti automobil. U tom slučaju ćete i onda kada to vama bude trebalo imati spreman automobil za vožnju.


automobil od stajanja propada

automobil od stajanja propada

automobil od stajanja propada


Prvo i najčešće s čime se suočavaju vozači koji rijetko voze jest ispražnjen akumulator. To će se najvjerojatnije dogoditi kada vam automobil stoji po nekoliko tjedana bez da je vožen. Možete si pomoći tako da akumulator odspojite od automobila čime ćete mu svakako produljiti životni vijek.

Pored akumulatora, relativno osjetljive su još i kočnice te gume automobila. Kočnice od stajanja mogu vrlo lako zahrđati, a ne radi li se o zaboravljenom oldtimeru od prije pola stoljeća, kočnice se mogu relativno lako dovesti u red. Slična situacija je i s gumama koje od dugotrajnog stajanja bez da mijenjaju položaj u vrtnji se mogu lako deformirati te naravno izgubiti pravilnu formu.

Zimski uvjeti, sol i vlaga također mogu biti vrlo opasni za svako vozilo. Važno je da automobil nakon duljeg stajanja, makar ono bilo i samo par tjedana vizualno temeljito pregledate te utvrdite stanje guma a slobodno zavirite i ispod poklopca motora kako ne biste zatekli tamo neželjene stanovnike iz životinjskog svijeta.


Pogledaj galeriju


automobil od stajanja propada

Povratak na vrhpointer
Zatvori X